apr 1, 2019

Jacht op professionals

written by Feija Doornenbal
in category Web

Vacatures in overschot, maar waar zijn die briljante professionals? De alleskunners, de flexibele en creatieve werknemers? En nog belangrijker hoe weet je ze voor je te winnen? We schijnen te maken hebben met een overspannen arbeidsmarkt, waar personeelstekorten recruiters en HR afdelingen uit hun slaap houden. De jacht op de werknemer is geopend.

Een nieuw jachtseizoen, tijd voor nieuwe strategieën zou je denken. Want als je doet wat je altijd al deed krijg je echt niet opeens veel meer reacties op je vacature. Over vacatures gesproken, die lijken allemaal op elkaar. ‘We zoeken iemand die proactief, zelfstandig en een echte teamplayer is. Voor de functie eisen we dat je dit en dat kunt. Wat we bieden? Nou goede arbeidsomstandigheden’.Even serieus: daar wordt toch niemand warm van… En wordt het niet eens tijd om niet blind te varen op iemands zijn studie en huidige werkervaring? Waar staat iemand voor? Waar liggen zijn interesses? Waar is iemand trots op? Is een klassiek CV niet sowieso achterhaald? Want wat zeggen die jaartallen nou eigenlijk over de bevlogenheid, talent en bereidheid om te leren?

Ik geloof dat we wederzijds toegevoegde waarde centraal moeten stellen. Welke waarde voeg jij als bedrijf toe? Want stel je bent een talentvolle professional met een fijne baan, waarom zou je dan switchen? Hoe weet je dat je een stap vooruit maakt (op welk vlak dan ook)? Mij lijkt het super als je bedrijven eerst echt kan leren kennen, dus geen corporate verhaal maar echt een paar dagen meelopen om sfeer te proeven. Je koopt toch ook geen auto voordat je een proefrit maakt?  

Gelukkig zijn er in de wondere wereld van werving en selectie ook nog wat mooie voorbeelden te vinden. Wat denk je van de vacature ‘bij gelijke geschiktheid gaat de voorkeur uit naar iemand zonder ervaring’.

Leave a comment